Uusi päivä ja vanhat kujeet, päätellen tekstitvn uutisotsikoista.

Mitä siis ajattelen keinoista valtionapujen kotiuttamiseksi hämeenlinnalaisille, valtakunnallisesta eläkeikäkysymyksestä, kaupungin santa-auton bongaamisesta Kaloisissa ja MM-hiihtomitalien aikaansaamasta vaivaantumisesta?

Ronnin vastaanottokeskus sai aikaan dejavun. Ronnin perustamisen aikana jokunen vuosikymmen sitten käytiin ihan vastaavaa keskustelua. Nyt näitä tuntemuksia herättävät ihmisrodun edustajat ovat peräti ulkomaalaisia, joten sopiihan sitä vierastaa. Viralliset päätökset saatiin nyt kuitenkin nuijittua nopsasti, joten jonkinmoista suvaitsevaisuuden laajenemista maakuntaan on saattanut viime vuosikymmeninä pesiytyä. Ja jälleen kerran asia meni läpi uskottavalla ja konkreettisella järkisyyllä, rahalla, valtionrahoituksen kotiuttamisella. Erittäin hyvä näin, maahanmuuttajat ovat suuri mahdollisuus ja itse odottelen innolla niitä uusia asuinalue- ja taloyhtiöratkaisuja, joissa maahanmuuttajat, taatelin tallaajat, erityistä tukea tarvitsevat ja vanhukset avustajineen asuisivat ja eläisivät ihan aikuisten oikeessa vuorovaikutussuhteessa asuinalueellaan.

Eläkeasia minua lähinnä hymyilyttää. Kymmenen vuotta sitten eräs osa-aikaeläkkeestään innoissaan ollut esitti minullekin kutsun, että ”kyllä tämä sitten on hieno systeemi, lähde sinäkin Sara osa-aikaeläkkeelle. ” Muistan tilanteen aiheuttaman tunnekuohunnan. TÄH! V…..anko minulle kentsun juhlissa ihan päin naamaa (todellista smalltalk osaamista)  vai oonko tosiaan jo niin vanhan näköinen että joku voi erehtyä iästäni vilpittömästi kolmekymmentä vuotta?

No olipa niin tai näin, niin vastasin kutsuun, että  ”aivan varmasti ajattelen osa-aikaeläkettä, kun se olisi osaltani teoriassa mahdollista sitten noin 35-40 vuoden kuluttua, mikäli tietysti järjestelmä on silloin vielä olemassa.” Se keskustelu lähti muistaakakseni seuraavaksi keskustelemaan säästä. Huomattavaa oli, että pidin silloin kymmenen vuotta sitten itsestään selvänä, että tulen eläkkeelle siirtymään vasta noin 65-70 vuotiaana. Päätellä Mieluummin työtä kuin veroja jotain 70% palkkatyöstä ja siitä mahdollisesta eläkkeestä. Mitkä nykykehityksellä tuohon aikaan ovat muutenkin vain suuruusluokkaa 30% nykyisistä eläkkeistä.

Minusta eläkejärjestelmää voidaan tukea vapaaehtoisilla eläkejärjestelmillä, mutta pelkään eriarvoisuuden todella ihan oikeastikin jo kasvavan melkoisesti, jos vapaaehtoisia eläkkeitä ei kaikilla ole mahdollista kartuttaa. Olisi siis parempi tästä näkökulmasta, että tehdään mieluusti laajassa rintamassa töitä eläkkeemme eteen riittävästi, kuin että jätetään eläkkeemme maksattaminen niille kaikkein vähätuloisimmille, osa-aikatöissä valtaosan urastaan olleille ja vapaaehtoisen eläkevakuutuksen estävästä sairaudesta kärsiville.  Ja mitäs sitä ihminen tekisi viriilinä pysyäkseen, jollei työtä? On tässä kyllä ihmettelemistä. Jotenkin tuntuu että ei osata tehdä työstämme seikkailua ja luontevaa osaa elämäämme vaan asennoidumme siihen enemmän pakkona ja ankeana sanktiona, mistä vapautumisen jälkeen vasta alkaa elämä. Mutta hei, elämä on laiffii!

Havainto
Toissapäivänä kaupungin tarroilla varustettu sora-auto ajoi vastaani Kaloisten kylään johtavaa pikkutietä pitkin. Tuli vaan mieleeni, että siinäkö sitten haetaan ja hyödynnetään reunakaupunginosan soravarantoja keskustan ihmisten liukastelusuojaksi vai onko jo tosiaan niin, että meidänkin tietä sorattaisiin kaupungin palveluna. Illalla taksin ajellessani huomasin, että ei ole maailmankirjat sentään vielä niin paljoa muuttuneet, että kaupunkilaiset maaseudun teistä piittaisivat.

Liperecissä MM-mitaleita tuli oikein roppakaupalla. Koskahan saisi itsensä rentoutumaan ja nauttimaan niistä ihan aidosti ja oikeesti. Edelleenkin kun odottelee ylimääräisiä uutislähetyksiä ja doping-uutisia  menestyksemme eliminoinniksi. Teki se Lahti melkoiset haavat luottamukseeni huippu-urheilun puhtaudesta.

Jätä kommentti

Sinun tulee olla kirjautunut jättääksesi kommentin.

css.php